Er zijn veel verschillende soorten abonnementen en contracten die je voor een langere periode kunt afsluiten. Bijvoorbeeld een kwartaalabonnement op een dagblad of tijdschrift of een jaarabonnement bij de sportschool. Maar ook een telecomabonnement, zoals een tweejarig abonnement voor mobiele telefonie. Of een driejarig energiecontract. 

Wat nu als je van je abonnement of contract af wilt? Hoe moet je deze dan opzeggen? En wanneer moet je opzeggen? En wat als je eerder opzegt, mag de ondernemer dan kosten doorberekenen? En wat gebeurt er als je niet op tijd opzegt? Mag een ondernemer je abonnement of contract dan stilzwijgend verlengen? 
 

Mijn abonnement opzeggen

Vaak moet je rekening houden met een opzegtermijn. Dit kan bijvoorbeeld één maand zijn, maar het kan ook drie maanden zijn. Hieronder lees je per soort abonnement of contract welke opzegtermijnen er wettelijk gelden. 

  • Voor een abonnement op bladen en tijdschriften die minstens één keer per maand geleverd worden, bijvoorbeeld een tijdschrift dat elke maand bezorgd wordt, geldt een opzegtermijn van maximaal één maand; 
  • Voor een abonnement op bladen en tijdschriften die minder dan één keer per maand geleverd worden, bijvoorbeeld een tijdschrift dat één keer in het kwartaal bezorgd wordt, geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden; 
  • Voor andere abonnementen, zoals een sportabonnement, abonnement op telecom- of sms-dienst, energiecontracten, onderhoudscontract op cv-ketel, abonnement op domeinnaam, geldt een opzegtermijn van maximaal één maand.

 
Opzegtermijn vaststellen

Je hebt een energiecontract waarbij een opzegtermijn van dertig dagen geldt. Dit houdt in dat wanneer je opzegt het contract nog maximaal 30 dagen duurt. Staat er in je contract een kortere termijn dan 30 dagen? Dan geldt deze kortere termijn. Staat er in je contract een langere termijn dan 30 dagen? Dan geldt toch de termijn van maximaal 30 dagen. 
 
Let op: Bij een proefabonnement geldt nooit een opzegtermijn. Volgens de wet stopt het proefabonnement vanzelf na de afgesproken proefperiode. Opzegging is daarom niet nodig! 
 
Voorbeeld

Je neemt een abonnement op een tijdschrift. Het abonnement geldt voor 'onbepaalde tijd' en heeft dus geen einddatum. Het tijdschrift wordt eens per drie maanden bij je thuis geleverd. Na negen maanden wil je van het abonnement af. Wat is de opzegtermijn? 
 
Omdat het gaat om een tijdschrift en omdat het tijdschrift minder dan één keer per maand wordt geleverd, geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden. 
 

Wijze van opzegging

Volgens de nieuwe wettelijke regels moet je kunnen opzeggen op dezelfde manier waarop je het abonnement of contract hebt afgesloten. Heb je dit bijvoorbeeld via een bepaalde website afgesloten? Dan moet je ook via die website kunnen opzeggen. 
 

Opzegboete

Heb je jouw abonnement of contract voor een afgesproken periode afgesloten? Dan moet je de afgesproken periode meestal uitzitten. Sluit je bijvoorbeeld een jaarabonnement bij de sportschool af? Dan zit je daar een jaar aan vast. Tenzij de sportschool zelf de mogelijkheid biedt om het abonnement toch eerder op te zeggen. Vaak kun je dit dan teruglezen in de algemene voorwaarden die bij het abonnement horen. 
 

Energiecontract tussentijds opzeggen

Wil je je energiecontract voor de afgesproken einddatum opzeggen? Dan kan dat. Maar dan mag het energiebedrijf je wel om een vergoeding vragen. Voor deze opzegvergoeding gelden vastgestelde bedragen. 
 

Telecomabonnement opzeggen

Wil je je telecomabonnement voor het afgesproken einde opzeggen? Dan kan dat. Maar de telecomaanbieder kan dan bijvoorbeeld de resterende maandbedragen in rekening brengen. Hiervoor gelden geen vastgestelde bedragen. Ontstaat er een geschil over de hoogte van het bedrag? Dan kun je de Geschillencommissie of de rechter vragen om hierover een uitspraak te doen. 

Vindplaats algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden krijg je meestal als je het abonnement of contract afsluit. Heb je bij het afsluiten ook het abonnement of contract op papier gekregen? Dan heb je daarbij waarschijnlijk ook de algemene voorwaarden ontvangen. Heb je het abonnement of contract via internet afgesloten? Dan staan de algemene voorwaarden meestal op de website. 
 

Tips bij opzeggen 

  • Kijk in de algemene voorwaarden die bij je abonnement of contract horen wat je opzegtermijn is. En controleer of dit klopt met de wettelijke regels; 
  • Kijk in de algemene voorwaarden of je je contract voor het afgesproken einde op kunt zeggen. En of je dan een vergoeding moet betalen en hoe hoog deze dan is; 
  • Noteer bij het aangaan van je abonnement in je agenda wanneer je uiterlijk moet opzeggen. Dan heb je minder kans dat je het vergeet; 
  • Vraag om een schriftelijke bevestiging van opzegging; 
  • Krijgt je geen bevestiging? Vraag dan altijd na of je opzegging is verwerkt. Vraag naar de naam van de medewerker die je hebt gesproken en noteer deze; 
  • Gebruik onze voorbeeldbrief voor het opzeggen van je abonnement of contract. 

Stilzwijgende verlenging

Word je abonnement of contract stilzwijgend verlengd? Hieronder staat alles wat je moet weten over stilzwijgende verlenging van abonnementen en contracten. 
 
Meestal sluit je een abonnement af voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld een kwartaalabonnement op een krant of tijdschrift. Of een jaarabonnement bij een sportschool. Na deze periode kan het abonnement vanzelf stoppen. Maar vaak wordt het abonnement daarna automatisch verlengd. Men noemt dit ook wel een 'stilzwijgende verlenging'.  
 
Hieronder lees je per soort abonnement of stilzwijgende verlenging wat mag en wat de maximale termijn is om stilzwijgend te verlengen. 
 

  • Abonnement op bladen en tijdschriften: stilzwijgende verlenging is wel toegestaan. De periode waarmee verlengd mag worden is maximaal drie maanden; 
  • Andere abonnementen, zoals; sportabonnement, abonnement op telecom- of sms-dienst, energiecontracten, onderhoudscontract op cv-ketel, abonnement op domeinnaam: stilzwijgende verlenging is toegestaan, maar alleen als het abonnement daarbij wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd en je iedere maand kunt opzeggen. Een abonnement voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. En loopt door totdat je het zelf opzegt; 
  • Proefabonnementen: stilzwijgende verlenging is niet toegestaan. Volgens de wet stopt het proefabonnement vanzelf na de afgesproken proefperiode. Opzegging is daarom niet nodig!

 
Let op: is je energiecontract stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd? Dan mag het energiebedrijf geen opzegvergoeding meer vragen als je opzegt. 
 

Voorbeeld

Je sluit in januari 2012 een jaarabonnement af bij een sportschool. Een jaar later wil de sportschool je abonnement stilzwijgend verlengen met weer één jaar. Dat mag niet! De sportschool mag je abonnement na het eerste jaar wel stilzwijgend omzetten in een abonnement voor onbepaalde tijd, maar je hebt dan de mogelijkheid om op te zeggen wanneer je wilt. Bij het opzeggen moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van maximaal één maand. De sportschool mag je wel een nieuw abonnement voor een jaar aanbieden. Maar dan moet je daar dus opnieuw mee instemmen.