Bij het aangaan van een huurovereenkomst, kan de verhuurder aan de huurder vragen om een waarborgsom te betalen. Dit is een bedrag die de verhuurder verzoekt om zichzelf zeker te stellen in het geval van een huurachterstand of indien de huurder schade toebrengt aan het gehuurde.

Normaal slijtage aan de woning mag dus niet in rekening worden gebracht. Indien er schade is toegebracht en de verhuurder moet de woning opknappen, kan de verhuurder het bedrag dat is betaald aan het herstel verrekenen met de borg. 
Deze verrekening kan ook plaatsvinden met eventuele voorschotten van gas/water/licht/huurachterstand. Indien de verhuurder niets hoefde te verrekenen, dan dient hij de borg terug te betalen aan de huurder. De verhuurder is niet verplicht om rente te betalen over de waarborgsom.

Hoogte van de waarborgsom

De verhuurder mag geen onredelijk hoog bedrag vragen van de huurder. Meestal is de waarborgsom gelijk aan een maand huur.

 

Vordering tot het (terug)betalen van de waarborgsom

Indien er geen verrekening heeft plaatsgevonden, dan is de verhuurder verplicht om de waarborgsom terug te betalen. Indien de verhuurder dit nalaat, dan kan de huurder een vordering indienen bij de verhuurder wegens een onverschuldigde betaling. Dat kan de huurder doen, middels een aangetekende brief en desnoods daarna een procedure instellen bij de kantonrechter.