Wanneer een huurder verhuist, dan moet deze (ex-)huurder zich inschrijven in het GBA register van de gemeente waar hij gaat wonen. De gemeentelijke basisadministratie (GBA) is een register van persoonsgegevens van alle inwoners in een Nederlandse gemeente die aan de voorwaarden voor inschrijving voldoen. In de regel moet een ieder zich na de verhuizing binnen 5 dagen inschrijven. Deze verplichting geldt zowel voor mensen die binnen een gemeente verhuizen als voor mensen die van de ene gemeente naar een andere gemeente verhuizen.

De huurder moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De huurder moet gedurende een half jaar, minstens twee derde van de tijd in Nederland verblijven.
  • De huurder bezit de Nederlandse nationaliteit; of
  • De huurder wordt als Nederlander behandeld op grond van een wettelijke regeling; of
  • De huurder is vreemdeling en verblijft rechtmatig in Nederland.
  • De huurder kan een verhuisbericht tonen van de GBA in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba, als u vandaar vertrekt en in Nederland komt wonen.


Wanneer de gemeente het vermoeden heeft dat de inschrijving een valse inschrijving is, kan de gemeente om extra documenten vragen die het vermoeden van een valse of onjuiste inschrijving kunnen bevestigen of wegnemen. De huurder dient, na het verzoek van de gemeente om extra stukken te overhandigen, te bewijzen dat de aangifte niet vals is. Het gevolg van een valse aangifte is dat de gemeente een boete kan opleggen. Een uitzondering hierop is in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer iemand gevaar loopt met betrekking tot eerwraak.

Wanprestatie verhuurder

De verhuurder hoort zich als een goed verhuurder te gedragen en te voldoen aan zijn verplichtingen uit de huurovereenkomst. Indien de verhuurder bijvoorbeeld het gehuurde niet goed onderhoudt of geen reparaties verricht die de verhuurder wel dient te doen, dan schiet de verhuurder tekort in zijn verplichtingen uit de huurovereenkomst. De huurder kan de verhuurder vragen om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de huurder vraagt om alsnog het gebrek aan het gehuurde te repareren.

 

Huurvermindering

De huurder, die minder genot heeft van het gehuurde als gevolg van gebreken aan het gehuurde die de verhuurder dient te repareren, mag de huur verminderen of verrekenen. De vermindering moet wel in verhouding staan tot de genotsvermindering. De huurder mag dus de huur niet op onredelijke wijze verminderen. Let er op dat de vordering tot vermindering van de huurprijs vervalt na een termijn van 6 maanden. Die termijn gaat lopen een dag nadat de huurder de verhuurder op de hoogte heeft gesteld van het gebrek aan het gehuurde.

Gebreken verhelpen op kosten van de verhuurder

Indien de verhuurder nalaat de gebreken te herstellen, mag de huurder op kosten van de verhuurder gebreken herstellen. Dit bedrag kan de huurder verrekenen met de huursom.

 

Schadeplichtigheid verhuurder

Indien de verhuurder het gebrek aan het gehuurde niet herstelt, dan kan de huurder de verhuurder schadeplichtig stellen. Het tekortschieten moet aan de verhuurder toegerekend kunnen worden. Het is namelijk geen risicoaansprakelijkheid. Denk hierbij aan de situatie dat de verhuurder een lekkage in een gehuurde woning niet herstelt en er schade ontstaat aan eigendommen van de huurder. Ook bij een gebrekkig onderhoud of herstel door de verhuurder kan schadeplichtigheid ontstaan bij de verhuurder voor vervolgschade.

 

Buitengerechtelijke ontbinding

Door middel van een buitengerechtelijke ontbinding kan de huurder wel overgaan tot een buitengerechtelijke ontbinding van de huurovereenkomst. Dit dient de huurder middels een aangetekende brief te doen. De verhuurder kan in dit geval wel naar de rechter stappen en eisen dat de huurder alsnog zijn huur betaalt omdat er onvoldoende gronden waren voor de ontbinding. Deze eis kan gepaard gaan met een vordering tot het betalen van een schadevergoeding. De rechter kan deze vorderingen toewijzen en de huurder moet dan alsnog zijn huur betalen omdat de huurovereenkomst nooit is geëindigd.