Wanneer een overeenkomst wordt gesloten met een partij die de overeenkomst niet nakomt, kan de andere partij de overeenkomst ontbinden en/of de schade (proberen te) verhalen op de partij die de overeenkomst niet is nagekomen. Dit kan overigens alleen als de overeenkomst niet meer nagekomen kan worden. Wachten op iets wat niet meer mogelijk is, is zonde van tijd en inspanning. Wanneer de overeenkomst tijdelijk niet of alsnog nagekomen kan worden kan de overeenkomst pas worden ontbonden en/of schade gevorderd worden op het moment dat de niet-nakomende partij in verzuim is. Wanneer de niet-nakomende partij in verzuim is wordt door de wet geregeld. De wet stelt een aantal specifieke eisen voordat het verzuim intreedt.


Vereisten

De vereisten voor verzuim zijn de volgende:

  • De prestatie blijft uit;

  • De prestatie moet opeisbaar zijn;

  • Nakoming door de wederpartij is nog mogelijk (tijdelijke onmogelijkheid valt hier ook onder);

  • Het niet nakomen moet toerekenbaar zijn;

  • Verzuim treedt pas in na een ingebrekestelling.

Ingebrekestelling

Met een ingebrekestelling wordt bedoeld dat met een schriftelijke aanmaning duidelijk wordt gemaakt dat de tegenpartij te laat met presteren is. In de schriftelijke aanmaning moet in ieder geval staan dat nakoming wordt geëist. Duidelijk moet zijn wat er precies wordt geëist en waar dit op gebaseerd is (bijvoorbeeld een overeenkomst). Ook moet er een redelijk termijn worden gegeven waarbinnen alsnog nagekomen kan worden.

Wanneer is geen ingebrekestelling vereist?

Er zijn situaties waarin de wet zegt dat het verzuim direct optreedt en waarin dus geen ingebrekestelling is vereist:

  • Als er sprake is van fatale termijn. Oftewel, als er een termijn is gesteld in de overeenkomst die geen andere strekking heeft dan nakomen binnen die termijn;

  • Als er sprake is van schade door een onrechtmatige daad of wanprestatie;

  • Als uit een mededeling van de schuldenaar afgeleid kan worden dat deze zijn prestatie niet gaat nakomen.

Gevolgen van verzuim

De gevolgen van verzuim zijn erg uiteenlopend. Er kan bijvoorbeeld nakoming worden gevorderd bij de rechter. Ook kan een gevolg zijn dat afgezien wordt van de oorspronkelijke prestatie en dat vervangingsschade wordt gevorderd. Ook kan er schadevergoeding worden gevorderd, doordat er vertraging is ontstaan doordat te laat of niet is gepresteerd. Een ander gevolg is dat gehele bedragen opeisbaar worden, terwijl was afgesproken dat in termijnen zou worden betaald. Een ander gevolg is dat de overeenkomst ontbonden wordt.