De wet beschermt zieke werknemers, mits u voldoet aan de wettelijke vereisten. De werkgever is verplicht gedurende twee jaar tijdens uw ziekte uw loon door te betalen. Ook biedt de wet ontslagbescherming aan de werkgever. De werkgever mag u gedurende twee jaar tijdens uw ziekte niet ontslaan.

 

Ziekte

Om u ziek te melden moet er sprake zijn van een ziekte waardoor u de bedongen arbeid niet kan verrichten. De bedongen arbeid zijn de werkzaamheden die expliciet zijn overeengekomen bij aanvang van uw arbeidscontract.

 

Hoogte van het loon

Op basis van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek krijgt u in ieder geval 70 procent van uw brutoloon en minimaal het minimumloon. Dit is wel gebonden aan het maximumdagloon. Houdt u er rekening mee dat u meer kan krijgen op basis van de cao. In veel cao’s is afgesproken dat het loon wordt aangevuld tot 100 procent loondoorbetaling door de werkgever. Let wel dat de werkgever nooit minder dan 70 procent mag betalen van uw brutoloon. Voor het tweede ziektejaar geldt dat de werkgever niet het loon hoeft aan te vullen tot aan het minimumloon. Op basis van de toeslagenwet kunt u bij het UWV een toeslag aanvragen indien uw (gezins)inkomen onder het sociaal minimum komt te vallen. Als u niet een vast aantal uren werkt, dan wordt gekeken naar het loon van dertien weken voorafgaand aan de ziekmelding. Hiervan wordt het gemiddelde genomen.

 

Duur loondoorbetaling

Gedurende 104 weken is de werkgever verplicht uw loon door te betalen. Na de 104 weken kunt u eventueel aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) van het UWV.

 

Re-integratieverplichtingen

Tijdens uw ziekte moeten u en uw werkgever er alles aan doen om u weer aan het werk te krijgen. Kort gezegd komt dit erop neer dat uw werkgever op zoek gaat naar een passende functie voor u binnen het bedrijf die u kunt uitoefenen met de beperking die u hebt. U hebt de verplichting om hieraan mee te werken mits uw lichamelijke en psychische toestand dit toelaten. Als er geen passende functie voorhanden is binnen het bedrijf, dan dient de werkgever te zoeken naar een passende functie buiten het bedrijf. In het dagelijks taalgebruik wordt dit ook wel ‘tweede zijspoor’ genoemd.

 

Verlenging plicht loondoorbetaling

Indien uw werkgever niet voldaan heeft aan zijn re-integratieverplichtingen, dan kan het UWV een sanctie opleggen. Het UWV kan besluiten om uw WIA-aanvraag af te wijzen en de termijn van 104 weken loondoorbetaling te verlengen met (maximaal) een jaar. Dit is tevens 70 procent van uw brutoloon. Aan de andere kant, als u niet wil meewerken aan uw re-integratie dan kan de werkgever uw loon stopzetten. Tevens kan onvoldoende meewerken zelfs leiden tot ontslag.

 

Uitzonderingen

U hebt geen recht op loon tijdens ziekte als de ziekte opzettelijk door u is veroorzaakt. De opzet moet direct gericht zijn op het veroorzaken van de ziekte. Een cosmetische ingreep of het uitoefenen van een extreme sport als parachutespringen wordt niet gezien als het opzettelijk veroorzaken van ziekte.

 

Wachtdagen

U kunt te maken krijgen met wachtdagen. Dit zijn de eerste ziektedagen waarop uw werkgever niet het loon hoeft door te betalen en is bedoeld om het ziekteverzuim te verminderen. De wet beperkt het aantal wachtdagen. De werkgever mag niet meer dan twee wachtdagen hanteren en als de werkgever wachtdagen hanteert, dan moet dit schriftelijk zijn overeengekomen in de cao of in uw arbeidscontract. De wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding. Als u binnen 4 weken nadat u uzelf hebt ziekgemeld, weer ziek meld, dan mag de werkgever niet weer wachtdagen hanteren.

 

Meerdere keren achter elkaar ziek worden

Als u meerdere keren achter elkaar ziek wordt, dan geldt dat de periodes bij elkaar worden opgeteld, als er niet meer dan vier weken tussen de ziekmeldingen zitten. Als u na meer dan vier weken nog een keer ziek wordt, dan gaat de termijn van twee jaar opnieuw lopen.

 

Geen werkgever

Ook flexwerkers en uitzendkrachten hebben recht op betaling van hun loon als ze ziek worden. Dit heet ‘ziekengeld’. U kunt dan aanspraak maken op de ziektewet. De betaling van loon wordt overgenomen door het UWV. Die zal u dan 70 procent van het brutoloon betalen en ook het UWV zal u re-integreren.

 

Ziek zijn en een tijdelijk contract?

Als u ziek wordt en u hebt een tijdelijk contract, dan heeft in eerste instantie uw werkgever de verplichting om uw loon gedurende 104 weken door te betalen. Als het contract gedurende deze termijn afloopt, dan neemt het UWV de loonbetaling over vanaf het moment dat uw contract afloopt tot en met het tweede ziektejaar. Het UWV zal u ook re-integreren.