De werkgever vraagt de werknemer een nieuw contract te ondertekenen. Iets meer loon voor hetzelfde werk, maar geen contract voor onbepaalde tijd. Kan dit zomaar? Een contract voor bepaalde tijd eindigt toch nadat de einddatum is bereikt? Vergooit de werknemer zijn rechten niet als hij het contract voor bepaalde tijd ondertekent?

Van onbepaalde tijd naar bepaalde tijd

Soms wordt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De wet bepaalt dat in die situatie de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zomaar eindigt, maar moet worden opgezegd, omdat de werknemer bij een omzetting van het contract van onbepaalde tijd naar bepaalde tijd veel bescherming verliest. Dit betekent dat de werkgever via het UWV dan wel de kantonrechter de arbeidsovereenkomst moet laten (be)eindigen. Dit wordt de “Ragetlie”-regel genoemd.

 

Uitzonderingen op de Ragetlie-regel

  • De regel geldt niet als tussen de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een termijn van 6 maanden of langer is verstreken.
  • De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is opgezegd of ontbonden met tussenkomst van het UWV of de kantonrechter, is opgezegd door de curator of is opgezegd wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Het contract voor bepaalde tijd verschilt qua identiteit te veel van het contract voor onbepaalde tijd. Hiervan is sprake als er andere arbeid verricht moet worden tegen andere salaris- en andere arbeidsvoorwaarden.

In deze drie beschreven uitzonderingssituaties eindigt de opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wel van rechtswege, zonder dat daarvoor opzegging (een ontslagvergunning) voor nodig is.