Een huurder is verplicht de huursom tijdig en volledig te betalen en zich als een ‘goed huurder’ te gedragen. Wanneer de huurder bijvoorbeeld ernstig overlast pleegt of zijn huur niet (tijdig) betaald dan kan aan de huurder verweten worden dat hij zich niet gedraagt als een goed huurder. Ook heeft de ‘goede huurder’ de verplichting om de woning en haar omgeving goed te onderhouden. Dagelijks gering onderhoud komt voor rekening van de huurder. De huurder is verplicht zorgvuldig gebruik te maken van het gehuurde en mag niet bewust het gehuurde vernielen. Ook mag de huurder geen kantoorruimte of opslagplaats maken van het gehuurde indien in de huurovereenkomst is overeengekomen dat de huurder het gehuurde mag gebruiken als woning.

 

Wijzigingen aan de woning

De huurder mag geen wijzigingen aanbrengen in of om de woning. Indien de huurder dit wil doen, dan dient hij schriftelijk toestemming te vragen van de verhuurder. Wijzigingen die zonder noemenswaardige kosten ongedaan gemaakt en verwijderd kunnen worden, behoeven geen toestemming van de verhuurder. De verhuurder mag niet tussentijds eisen dat een dergelijke wijziging verwijderd wordt. Echter, voor de buitenkant van de woning geldt dat de verhuurder in de algemene voorwaarden of in de huurovereenkomst een bepaling moet opnemen als hij niet wil dat de huurder wijzigingen aan de buitenkant van de woning aanbrengt. Indien de huurder middels een schriftelijk verzoek om toestemming vraagt om wijzigingen aan te brengen aan de woning, dan dient de verhuurder binnen 8 weken toestemming te verlenen, tenzij de verhuurder van mening is dat de voorgenomen veranderingen leiden tot een verminderde verhuurbaarheid of waardedaling van de woning of hij andere zwaarwichtige bezwaren daartegen heeft.

 

Kleine gebreken

De huurder is verplicht op zijn/haar kosten kleine gebreken te herstellen in en om de woning. Deze verplichting geldt niet als het gaat om gebreken die zijn ontstaan doordat de verhuurder tekortschiet in zijn verplichtingen om gebreken te herstellen die voor zijn/haar rekening komen.

 

Meldingsplicht

Wanneer de huurder een gebrek ontdekt, door derden wordt gestoord of te maken krijgt met een derde die meent recht te hebben op het gehuurde, dient de huurder dit onverwijld te melden bij de verhuurder. De verhuurder kan de schade beperken als hij tijdig van het gebrek, de verstoring of rechtspretentie op de hoogte is. Als de huurder nalaat tijdig een melding te maken, kan de verhuurder de huurder aansprakelijk stellen voor de schade die is ontstaan door deze nalatigheid.

 

Gedoogplicht ten aanzien van onderhoud of renovatie door de verhuurder

Indien de verhuurder noodzakelijk onderhoud of renovatie dient te verrichten aan de gehuurde woning, dan dient de huurder dit te gedogen. Ook als deze handeling niet direct tot het verhogen van het woongenot leidt.

 

Bezichtiging

De huurder dient de verhuurder in de gelegenheid te stellen om de woning te laten bezichtigen. Deze verplichting kan ontstaan bij afloop van de huurovereenkomst en de verhuurder wil een overeenkomst aangaan met een nieuwe huurder of wil de woning verkopen. Dergelijke omstandigheden rechtvaardigen het gegeven dat de verhuurder de woning wil laten bezichtigen door potentiële huurders of kopers.

 

Verplichting om het gehuurde terug te geven bij afloop van de huurovereenkomst

De huurder dient de woning terug te geven aan de verhuurder bij afloop van de huurovereenkomst. Tenzij anders is overeengekomen, dient de huurder de woning terug te geven in de oorspronkelijke staat, tenzij er sprake is van normale slijtage of gebreken die redelijkerwijs verholpen hadden moeten worden door de verhuurder.