In het leven verandert veel. Er kunnen situaties ontstaan waarin een wijziging van de huurovereenkomst gewenst is. Deze redenen kunnen ontstaan voor zowel de huurder als de verhuurder.

 

Wijziging door de huurder

Wat zegt de wet?

Een overeenkomst kan volgens de wet gewijzigd worden op grond van onvoorziene omstandigheden. Enkel als deze van dien aard zijn dat van de wederpartij, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid, niet verwacht kan worden dat de bestaande overeenkomst in stand wordt gehouden.

Voorwaarden:

  • Onvoorziene omstandigheden;
  • Maatstaven van redelijkheid en billijkheid.

Ad 1: omstandigheden zijn onvoorzienbaar wanneer ze niet zijn opgenomen in de overeenkomst. Het is dus niet nodig dat de omstandigheden op het moment van het sluiten van de overeenkomst onvoorzien waren. Vereist is wel dat de omstandigheden intreden na het sluiten van de overeenkomst.

Denk aan een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Op het moment van het aangaan van de huurovereenkomst was het stel nog niet getrouwd of geregistreerd. In de toekomst zouden zij dit wel graag willen. Ergens was een huwelijk of registratie dus te voorzien, maar door het niet opnemen in de overeenkomst, is het een onvoorziene omstandigheid gebleven. De vernieuwde situatie vraagt om een aanpassing van de huurovereenkomst.

Overige onvoorziene omstandigheden zijn het overlijden van één van de bewoners, samenwonen (nieuwe bewoner wordt medehuurder) of beëindigen hiervan, scheiden of beëindigen van het geregistreerd partnerschap en verhuizen.

Ad 2: of er verwacht kan worden de overeenkomst in stand te houden, moet beoordeeld worden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Wat houden deze maatstaven precies in? Ze komen overeen met de sociaal aanvaardbare normen. Vaak worden deze normen ingevuld door het gewoonterecht, het ongeschreven recht of de algemene rechtsbeginselen. Is het naar sociale maatstaven onaanvaardbaar de overeenkomst na te leven? Dan hoeft de overeenkomst naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet in stand te blijven.

 

Wijziging door de verhuurder

Wat zegt de wet?

Voor de verhuurder geldt dezelfde wettelijke grondslag voor een wijziging. De onvoorziene omstandigheden verschillen natuurlijk wel. Het maakt voor de huurovereenkomst niet uit of de verhuurder gaat trouwen of samenwonen. Wel van belang zijn bijvoorbeeld omstandigheden die betrekking hebben op het huurgenot. Wanneer het geval zich voordoet dat het dakterras, om wat voor onvoorziene omstandigheid dan ook, niet meer gebruikt mag worden, moet het huurgenot aangepast worden in de huurovereenkomst.