Joost is het niet eens met een beslissing van een bestuursorgaan. Zijn aanvraag voor een vergunning is afgewezen. Hij heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Ook met deze beslissing is hij het niet eens en besluit in beroep te gaan bij de bestuursrechter. Hier wordt de zaak niet behandeld door hetzelfde bestuursorgaan (zoals bij het bezwaar), maar door een onafhankelijke rechter.



Wat zegt de wet?

‘In beroep gaan’ kent de wettelijke betekenis: het instellen van een beroep bij de bestuursrechter. De bestuursrechter is een rechter binnen een rechtbank die beslist over het recht dat geldt tussen de overheid en de burger.

Het instellen van een beroep gebeurt door een beroepschrift in te dienen bij de bestuursrechter.

De hoofdregel is dat voordat beroep ingesteld mag worden bij de bestuursrechter, bezwaar gemaakt moet worden, dus voordat u gaat lezen over de beroepschriftprocedure, kunt u beter eerst het artikel over de ‘bezwaarschriftprocedure’ lezen. Er bestaan uitzonderingsgevallen waarin niet eerst bezwaar gemaakt hoeft te worden.


Procedure

Waartegen?

Beroep instellen is mogelijk tegen dezelfde besluiten als waartegen bezwaar mogelijk is. Dit kan ook niet anders, omdat voorafgaande aan een beroep, bezwaar gemaakt moet worden. Leest u het artikel ‘bezwaar maken’ voor een uitleg over welke besluiten open staan voor beroep.

Belanghebbende?

Net als voor het indienen van een bezwaarschrift, is het voor het indienen van een beroepschrift vereist belanghebbende te zijn. Het is onvoldoende slechts belanghebbende te zijn tijdens het besluit of de bezwaarschriftprocedure. Het belang moet voortduren tijdens het beroep.

Uiterste datum?

Er kan enkel een beroep ingesteld worden wanneer de uiterste datum nog niet overschreden is. Het beroepschrift moet binnen zes weken bij de rechtbank worden ingediend. Deze zes weken gaan in vanaf het moment dat het bestuursorgaan de beslissing op het bezwaar heeft verzonden. Deze datum is te vinden op de beslissing die u ontvangen heeft op uw gemaakte bezwaar. Een uitzondering op deze termijn zijn de vreemdelingenzaken.



Het beroepschrift 

Voor het indienen van een beroepschrift gelden enkele vereisten:

1. Verzamel documenten

Het is belangrijk dat alle documenten bij de hand zijn die belangrijk zijn voor de rechter. Zo kan er meegestuurd worden:

  • het oorspronkelijke besluit van het bestuursorgaan;
  • uw bezwaarschrift;
  • de beslissing van het bestuursorgaan op uw bezwaarschrift;
  • eventueel brieven van experts, foto’s van de situatie of een situatieschets waardoor uw standpunt ondersteunt wordt.
  1. Vul het beroepschrift(formulier) in

    Via het digitaal loket bestuursrecht kan de belanghebbende een beroepschrift indienen. Er bestaat een keuze tussen het beroepschrift digitaal in te dienen of het beroepschriftformulier via de site in te vullen, te printen en aan de rechtbank te versturen.

    Hierbij moet worden aangeven:
  • waarom de belanghebbende het niet eens bent met de beslissing op het bezwaar. Dit moet zo kort en zakelijk mogelijk gebeuren;
  • wat volgens hem/haar de beslissing zou moeten zijn. Hierbij kan verwezen worden naar de meegestuurde documenten ter ondersteuning;
  • welke bijlagen er mee worden gestuurd.
  1. Maak kopieën

    Het is voor uw eigen administratie verstandig kopieën te maken van het beroepsschrift en alle documenten die meegestuurd worden.
  2. . Verstuur het beroepschrift

    Wanneer de belanghebbende gekozen heeft het beroepschrift digitaal in te dienen, kan deze stap over worden geslagen. Het beroepschrift wordt dan ondertekent door middel van de DigiD en verzonden. Wanneer er gekozen wordt voor een verzending met de post, moet het beroepschrift nog ondertekend worden.

    Het is niet verplicht, maar wel verstandig het beroepschrift aangetekend te versturen. Dit kan dienen als bewijs dat het beroepschrift is ingediend binnen de wettelijke termijn van zes weken. Wanneer het is ingediend buiten deze wettelijke termijn, wordt het beroep niet in behandeling genomen.

    De rechtbank verzendt een brief wanneer hij het beroepschrift heeft ontvangen. Hierin staat dat de indiener griffierecht moet betalen. Dit is een bijdrage aan de kosten van de rechtbank. Dit moet op tijd betaalt worden, anders wordt het beroep niet in behandeling genomen.

 

Beoordeling rechter

De rechter beoordeelt niet het oorspronkelijke besluit, maar de beslissing op het ingediende bezwaarschrift. Hij beoordeelt hierbij enkel de onderdelen waartegen bezwaar is gemaakt. Wanneer een onderdeel niet is bestreden in het bezwaarschrift, kan zij ook niet worden aangehaald in beroep. Wel mogen er nieuwe argumenten gebruikt worden bij een eerder bestreden onderdeel.

Bij het beoordelen kijkt de rechter naar de omstandigheden hoe die ten tijde van het nemen van het besluit op het bezwaar waren. Nieuwe omstandigheden worden, in tegenstelling tot de bezwaarschriftprocedure, niet meegenomen.

De rechter beoordeelt of het besluit in strijd was met een geschreven rechtsregel, een ongeschreven rechtsregel of een algemeen rechtsbeginsel.



Uitspraak

De zaak kán worden afgedaan zonder zitting. Wanneer de rechtbank wel een zitting organiseert, wordt daarvoor een uitnodiging verzonden. De rechtbank heeft dan de mogelijkheid achtergronden van het beroep en het verdere verloop van de procedure te bespreken.

Binnen zes weken (na de zitting of na het indienen van het beroepschrift) wordt, behoudens uitzonderingen, een uitspraak gedaan. Hierbij moet rekening worden gehouden met de regel dat degene die in beroep is gegaan niet slechter af mag zijn na de uitspraak dan dat hij was voor de uitspraak.

Verschillende uitspraken zijn mogelijk.

  • De rechter kan verklaren dat hij onbevoegd is. De zaak wordt niet inhoudelijk behandeld, omdat de bestuursrechter geen bevoegdheid heeft;
  • De rechter kan beoordelen dat het beroep niet-ontvankelijk is. Dit gebeurt wanneer het beroep is ingediend door iemand die geen belanghebbende is of wanneer het te laat is ingediend;
  • Het beroep is ongegrond. De argumenten zijn inhoudelijk niet sterk genoeg;
  • Het beroep is gegrond. Inhoudelijk is het sterk genoeg en het besluit waartegen eerder bezwaar is gemaakt, wordt vernietigd. De rechter kan zelf een nieuwe beslissing nemen of het bestuursorgaan opdragen een nieuw besluit te nemen.